30 листопада 2023 року відбулася гостьова лекція з провідним вченим, кандидатом технічних наук, завідувачем відділу «Інформаційного забезпечення, стандартизації та метрології» Інституту продовольчих ресурсів НААН України – Вербицьким Сергієм Борисовичем на тему «Стандартизація, управління якістю та сертифікація продукції та послуг» для здобувачів першого та другого рівня вищої освіти.
Гостьова лекція була проведена за сприйняттям докторки сільськогосподарських наук, професорки кафедри харчових технологій Пешук Людмили Василівни відповідно до угоди про співпрацю між Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара та Інститутом продовольчих ресурсів НААН України.
Лектором у повній мірі були розкриті питання щодо концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг). Вимоги стандартів та нормативної документації до показників якості, формування поняття про якість як головний фактор конкурентоспроможності підприємств у різних галузей харчової промисловості. Створення вітчизняних систем управління якістю на основі міжнародних стандартів ISО серії 9000. Сергій Борисович зупинився на проблемних питаннях стандартизації у сфері харчової продукції, навівши приклади щодо розробки стандартів ТК 140 в молочній та м’ясній галузях, гармонізації до міжнародних стандартів та стандартів управління систем якості по забезпеченню ефективного їх функціонування, розвиток і вдосконалення комплексної системи управління якістю. Доповідач звернув увагу здобувачів на нормативно-правові основи безпеки харчової продукції, гармонізацію законодавства у сфері виробництва харчових продуктів з міжнародним і адаптацію національних стандартів безпеки харчової продукції до світових вимог, щодо створення міжнародного харчового законодавства з метою впровадження жорсткіших вимог до безпеки харчових продуктів, систему гарантування безпеки харчових продуктів НАССР, розроблення та впровадження загальної системи управління виробництвом з метою гарантованого випуску безпечної продукції – це забезпечує більше довіри з боку споживача та контрагента.
Лекція була дуже цікавою, змістовною, конструктивною – орієнтована на поглиблення та розширення знань фахівців харчової галузі, а саме здобувачів першого та другого рівня вищої освіти.
Сергій Борисович Вербицький надав конструктивні відповіді на запитання здобувачів вищої освіти. На завершення докторка сільськогосподарських наук, професорка кафедри харчових технологій Пешук Людмила Василівна подякувала Сергія Борисовича за проведену лекцію, побажала успіхів у подальшій співпраці, наснаги, добробуту та мирного неба! До Перемоги! Слава ЗСУ і велика шана та надзвичайна подяка військовим за можливість навчатися і проводити заняття в університеті.